FAQ Ontslagchecker

Meest gestelde vragen en antwoorden over de Ontslagchecker

Wat kan ik met de Ontslagchecker?

Met de Ontslagchecker kunt u binnen enkele minuten een betrouwbare indicatie krijgen of ontslag in een bepaalde situatie wel of niet is toegestaan.

Waar is die betrouwbare indicatie op gebaseerd?

De tool is gerealiseerd in samenwerking met de specialisten van Van Gelderen Arbeidsrechtadvocaten, een advocatenkantoor met meer dan 25 jaar ervaring in het arbeids- en ontslagrecht. In de tool is de laatste wet- en regelgeving (WWZ) verwerkt en zijn inmiddels ook tientallen gerechtelijke uitspraken opgenomen. De tool wordt wekelijks aangevuld met nieuwe ontslagscenario’s en uitspraken.

Wat voor een resultaat kan ik verwachten als ik de Ontslagchecker gebruik?

De basisversie van de Ontslagchecker (kosteloos) geeft u een indicatie die kan bestaan uit drie uitkomsten: rood (ontslag is zeer waarschijnlijk niet mogelijk), groen (ontslag is zeer waarschijnlijk mogelijk) of oranje (er is sprake van een complexe situatie en/of een twijfelgeval). Soms is ook een combinatie van rood en oranje mogelijk. Dit houdt in dat ontslag niet mogelijk is, maar dat er bovendien complicerende factoren zijn waardoor het sowieso twijfelachtig zou zijn of ontslag is toegestaan.

Als u gebruik maakt van de uitgebreide (betaalde) versie, dan ontvangt u bij ieder resultaat een toelichting waarom ontslag in dat geval wel of niet mogelijk is voorzien van een verwijzing naar de relevante wetteksten en gerechtelijke uitspraken (indien voorhanden).

Wat kost de Ontslagchecker?

De basisversie is gratis. De uitgebreide, professionele versie is er in twee varianten: een eenmalige weeklicentie (€ 4,95 inclusief btw) of een jaarlicentie. De kosten van de jaarlicentie zijn afhankelijk van de omvang van uw organisatie en varieert tussen de € 139,- (bij een organisatie met een omvang tussen de 0 en 50 medewerkers) en € 599,- (bij een organisatie met een omvang tussen de 500 en 1.000 medewerkers).

Kan ik de uitgebreide versie van de Ontslagchecker ook uitproberen voordat ik besluit om een jaarlicentie aan te schaffen?

Ja, dat kan. Neem contact met ons op via  info@vangelderen.nl of bel ons op 0346 – 57 57 79 en vraag naar de proeflicentie. U krijgt van ons dan kosteloos en vrijblijvend een licentie waarmee u de uitgebreide versie van de tool een week lang onbeperkt kunt uitproberen.

Welke ontslagscenario’s en ontslaggronden kunnen door de Ontslagchecker worden getoetst?

De Ontslagchecker kan op dit moment (juni 2016) een betrouwbare ontslagindicatie geven voor de volgende ontslaggronden: ontslag in de proeftijd, disfunctioneren, bedrijfseconomisch ontslag, verwijtbaar handelen of nalaten en langdurige arbeidsongeschiktheid. Binnen enkele weken volgen de resterende wettelijke ontslaggronden: verstoorde arbeidsrelatie, frequent ziekteverzuim, ontslag wegens plichtsverzuim en de restgrond.

Krijg ik de garantie dat de Ontslagchecker een indicatie geeft die 100% betrouwbaar is?

Nee, een betrouwbaarheidspercentage van 100% is helaas niet haalbaar. Maar ook als u een gespecialiseerde advocaat of jurist vraagt om een inschatting van een ontslagdossier zult u geen garanties krijgen. Wel biedt de Ontslagchecker door de vele honderden ontslagscenario’s en actuele uitspraken die in de tool verwerkt zijn een hele goede indicatie over een ontslagdossier.

Wat kan ik uiteindelijk met de indicatie die de Ontslagchecker mij geeft?

In de eerste plaats kan deze indicatie u helpen om te bepalen of het überhaupt zin heeft om in een bepaalde situatie ontslag te overwegen. Verder kan de tool zeer behulpzaam zijn bij het bepalen van uw onderhandelingspositie als u zou besluiten om te proberen op basis van ontslag met wederzijds goedvinden tot een beëindiging van de arbeidsovereenkomst te komen. Tot slot maakt de Ontslagchecker bij een rood of oranje resultaat (in de professionele versie) ook duidelijk waarom het ontslagdossier niet compleet is.

Kan ik de Ontslagchecker ook gebruiken als de betreffende werknemer ambtenaar is?

Nee, de Ontslagchecker geeft alleen een betrouwbare ontslagindicatie als de werknemer een “gewone” werknemer is en dus niet de ambtenarenstatus heeft.

Wat kan ik doen als ik naar aanleiding van het resultaat van de Ontslagchecker toch nog vragen heb of met een arbeidsrechtspecialist wil spreken?

In dat geval kunt u contact met ons opnemen per e-mail via info@vangelderen.nl of per telefoon via 030 – 23 10 888. U wordt dan direct doorverbonden met een van de specialisten van Van Gelderen Arbeidsrechtadvocaten.