Mediation: seksuele intimidatie

Anneke heeft een klacht ingediend tegen haar collega Henk omdat hij haar tijdens de vrijdagborrel onheus zou hebben bejegend. Henk zou wel heel erg dichtbij het decolleté van Anneke gekomen zijn waardoor zij zich seksueel geïntimideerd voelde.

Zij heeft haar leidinggevende hierover in vertrouwen genomen, die de afdeling P&O erbij heeft betrokken. Inmiddels is Henk gehoord en ontkent hij dat hij Anneke seksueel geïntimideerd zou hebben. Hij stond weliswaar heel dicht bij Anneke, maar dat kwam omdat zij haar nieuwste Marlies Dekkers aan hem showde. Hij begrijpt niet hoe Anneke zich seksueel geïntimideerd kan voelen, nu zij zelf haar bh onder haar truitje omhoog trok om die te laten zien. Het is nogal logisch dat Henk zijn ogen dan op haar decolleté richtte.

P&O stelt voor om samen om tafel te gaan om de situatie te bespreken. Henk is boos wegens de in zijn ogen onterechte beschuldiging en Anneke is boos dat Henk alles ontkent en voelt zich bovendien onveilig in zijn buurt. Er dreigt een ernstig verstoorde arbeidsrelatie. Er wordt besloten om via mediation te proberen de situatie te normaliseren.

Marlies Dekkers

Tijdens de mediation vertellen Anneke en Henk beiden hun kant van het verhaal. De mediator legt uit dat beide partijen vrijuit kunnen praten en dat alles wat gezegd wordt onder strikte geheimhouding valt. Anneke vertelt dat zij weliswaar haar Marlies Dekkers te voorschijn trok, maar dat dit niet was bedoeld voor Henk maar voor haar vrouwelijke collega’s, met wie zij stond te praten. Henk kwam er toevallig op het moment dat zij haar bh te voorschijn trok bij staan. Hij kwam zo dicht op haar staan dat ze zich zeer onprettig en seksueel geïntimideerd voelde.

Henk is behoorlijk van klacht geschrokken

Henk vertelt dat hij inderdaad erg dicht op Anneke kwam staan, maar dat dit kwam omdat hij middenin het looppad stond en haar richting werd ingeduwd door een aantal collega’s achter hem. Henk kan zich voorstellen dat Anneke het niet zo prettig vond, maar vraagt zich af waarom zij hem dat niet meteen heeft gezegd, of in elk geval later persoonlijk. Hij begrijpt niet waarom zij een klacht tegen hem heeft ingediend en is daar behoorlijk van geschrokken.

Anneke vertelt dat zij al eens eerder een dergelijke ervaring heeft gehad met Jan, die inmiddels het bedrijf heeft verlaten. Zij heeft zich hierna voorgenomen meteen aan de bel te trekken als zich zoiets weer voor zou doen. Zij begrijpt nu wel dat de klacht Henk rauw op zijn dak is gevallen, zeker na de uitleg die hij haar tijdens de mediation heeft gegeven. Anneke besluit de klacht in te trekken en Henk zal voortaan meer afstand houden van Anneke (en andere vrouwen).

gerelateerde artikelen:

Mediation: conflict tussen collega’s

Binnen een organisatie die kantoormeubelen produceert en verkoopt was een langlopend conflict ontstaan tussen twee collega's. [...]

Lees meer

Mediation: degradatie

Michiel werkt al jarenlang als verkoopleider. De laatste tijd heeft hij veel kritiek gekregen van zijn nieuwe leidinggevende. [...]

Lees meer