Let op: vanaf 1 januari 2025 loop je als werkgever extra risico’s bij het werken met zzp’ers

De belastingdienst gaat begin volgend jaar weer volop controleren en handhaven op oneigenlijke zzp-overeenkomsten. Als werkgever doe je er verstandig aan om de grote financiële risico’s die hiermee samenhangen in kaart te brengen en tijdig maatregelen te nemen.

In de afgelopen jaren stelde de controle door de belastingdienst op oneigenlijke zzp-constructies (zzp’ers die eigenlijk geen ondernemer zijn, maar alle kenmerken van een werknemer hebben) weinig voor. Alleen als er overduidelijk sprake was van misbruik, werd er ingegrepen. In andere gevallen volgde er eerst een aanwijzing van de belastingdienst en hoefde werkgevers niet te vrezen voor naheffingen.

Dit wordt allemaal anders per 1 januari 2025. De belastingdienst zal zich harder en kritischer opstellen en vanaf begin volgend jaar kun je als werkgever ook met naheffingen te maken krijgen als de belastingdienst tot de conclusie komt dat je samenwerkt met zzp’ers die eigenlijk (verkapte) werknemers zijn.

Maar als werkgever loop je daarnaast ook nog het risico dat een zzp’er zich op enig moment (bijvoorbeeld als hij of zij ziek wordt) op het standpunt stelt dat er eigenlijk sprake is van een loondienstverband. Dit kan met terugwerkende kracht tot een forse loonvordering leiden inclusief vakantierechten, toeslagen en de verplichte betaling van een transitievergoeding.

Tot slot kun je als werkgever in die situatie ook nog eens geconfronteerd worden met een claim vanuit een pensioenfonds dat met terugwerkende kracht pensioenpremies wil innen als blijkt dat de betreffende zzp’ers in feite al die tijd als werknemer had moeten worden beschouwd.

Je hebt als werkgever nog enkele maanden de tijd om deze risico’s goed in kaart te brengen. Daarvoor heeft Van Gelderen Arbeidsrechtadvocaten voor bedrijven en organisaties die regelmatig met zzp’ers werken een bijzondere check ontwikkeld: de zzp-risicocheck.

ZZP-risicocheck

Hoe werkt deze check? Je kunt via onderstaand formulier aangeven dat je in aanmerking wilt komen voor een vrijblijvende offerte. Wij nemen dan eerst kort telefonisch contact met je op om de specifieke situatie binnen jouw bedrijf of organisatie te bespreken.

Vervolgens zullen we per mail een aantal gegevens uitvragen die betrekking hebben op de manier waarop er binnen jouw bedrijf of organisatie met zzp’ers gewerkt wordt. Op basis van deze informatie zullen wij een offerte uitbrengen. Als de offerte akkoord is, gaan wij snel aan de slag met onze zzp-risicocheck.

Je ontvangt dan binnen twee weken een uitgebreid advies waarin wij zullen aangeven in welke mate jouw bedrijf of organisatie met ingang van 1 januari 2025 financiële en juridische risico’s loopt indien er op de gebruikelijke wijze met zzp’ers gewerkt blijft worden. Daarbij zullen wij dan eveneens aangeven welke maatregelen je zou kunnen nemen om deze risico’s zoveel mogelijk te elimineren.

Vraag nu vrijblijvend offerte aan

Via het onderstaande aanvraagformulier kun je kenbaar maken geïnteresseerd te zijn in de zzp-risicocheck. Het invullen van dit formulier verplicht je tot niets. Wij zullen na ontvangst van dit formulier eerst telefonisch contact met je opnemen om de specifieke situatie van het werken met zzp’ers binnen jouw bedrijf of organisatie te bespreken.

Zelf contact met ons opnemen kan natuurlijk ook. Mail ons gerust op info@vangelderen.nl of bel ons op 030 – 23 10 888 en vraag naar de zzp-risicocheck.

  • Als u bovenstaande persoonsgegevens aan ons verstrekt, gaat u ermee akkoord dat wij deze gegevens verwerken overeenkomstig ons privacybeleid.