Verschillende soorten arbeidsvoorwaarden

Omdat er geen wettelijke definitie is van het begrip ‘arbeidsvoorwaarde’ kent de wet evenmin een onderscheid in arbeidsvoorwaarden. Er zijn volgens de wet dus geen ‘harde’ en ‘zachte(re)’ arbeidsvoorwaarden en ook geen primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.

In de dagelijkse praktijk wordt er wel regelmatig gesproken over primaire en secundaire (en soms zelfs tertiaire en quartaire) arbeidsvoorwaarden.

Primaire arbeidsvoorwaarden

Met het begrip ‘primaire arbeidsvoorwaarden’ worden in de regel de belangrijkste arbeidsvoorwaarden bedoeld. Het gaat dan om de arbeidsvoorwaarden die in feite de kern van de arbeidsovereenkomst vormen: het loon, de functie van de werknemer en het aantal uren dat gewerkt wordt. Met loon wordt dan meestal niet alleen het basissalaris bedoeld, maar ook de wettelijk verschuldigde vakantietoeslag.

Als er sprake is van een vaste dertiende maand, een ploegentoeslag of een variabele beloning, dan worden deze elementen vaak ook gerekend tot de primaire (en soms secundaire) arbeidsvoorwaarden.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Onder ‘secundaire arbeidsvoorwaarden’ worden meestal zaken begrepen als: onkosten- of reisvergoedingen, het gebruik van een leaseauto, studiefaciliteiten, de verlofregeling, deelname aan een pensioenregeling en het gebruik van laptop en smartphone. Ook zaken als thuiswerken, deelname aan een optie/aandelenplan en eventuele kinderopvang worden gerekend tot de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Tertiaire arbeidsvoorwaarden

Bij ‘tertiaire arbeidsvoorwaarden’ gaat het vaak om voorzieningen of faciliteiten waarvan de geldswaarde lastig te berekenen is of waarvan de waarde ondergeschikt is aan de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Je kunt hierbij denken aan zaken als: gebruik van de bedrijfskantine, bedrijfsuitjes, het ontvangen van een kerstpakket en een verjaardagscadeautje en een kwalitatief hoogwaardige werkomgeving.

Quartaire arbeidsvoorwaarden

Zaken als goede carrièremogelijkheden en een prettige werksfeer worden nogal eens genoemd als het gaat om het begrip ‘quartaire arbeidsvoorwaarden’.

Tip!

Bestel het boekje “Arbeidsvoorwaarden (eenzijdig) wijzigen”. In dit zeer praktische boekje wordt stap voor stap uitgelegd hoe je als werkgever of HR-professional bepaalde arbeidsvoorwaarden (eenzijdig) kunt wijzigen. Voor meer informatie of direct bestellen klik hier.

 

gerelateerde artikelen:

Primaire arbeidsvoorwaarden eenzijdig wijzigen onmogelijk?

Aangezien er in de wet niet gesproken wordt over primaire of secundaire arbeidsvoorwaarden, maakt de wet dus ook geen [...]

Lees meer

Onduidelijke arbeidsvoorwaarden: wat nu?

Naast de vraag of er in een bepaalde situatie sprake is van een arbeidsvoorwaarde, kan er natuurlijk ook een probleem ontstaan [...]

Lees meer