Informatieplicht: dienstverband omzetten naar payrolling
Als een werkgever gebruik wil maken van de diensten van een payrollbedrijf en het de bedoeling is dat bestaande werknemers in dienst komen van het payrollbedrijf, is het verstandig om de werknemers uitgebreid en schriftelijk te informeren over de gevolgen van deze wijziging en hen expliciet te vragen schriftelijk met de overgang naar het payrollbedrijf in te stemmen.
Juist omdat payrolling voor sommige werkgevers gezien wordt als een handig middel om bepaalde werkgeversverantwoordelijkheden te ontlopen, wordt door rechters met een kritisch oog naar deze relatief nieuwe vorm van flexibele arbeid gekeken.
Rechtspraak
Een cafébaas besluit in zee te gaan met een payrollbedrijf en legt onder meer de bedrijfsleider van het café een detacheringsovereenkomst voor waarmee de werknemer in dienst komt van het payrollbedrijf en gedetacheerd wordt bij het café waar hij al enkele jaren werkzaam was.
Op enig moment ontstaat een loonconflict en stelt de werknemer zich op het standpunt dat hij nog steeds in dienst is bij zijn cafébaas (en dus niet bij het payrollbedrijf). In een kortgedingprocedure wordt de werknemer in hoger beroep in het gelijk gesteld.
Volgens de rechter had de werkgever zich ervan moeten vergewissen dat de werknemer zich bewust was van de gevolgen van de ondertekening van deze overeenkomst. Dat geldt in het bijzonder als de werknemer met de ondertekening van het nieuwe arbeidscontract essentiële rechten prijsgeeft. De rechter gaat er in zijn voorlopige oordeel dan ook vanuit dat de werknemer nog steeds bij zijn oorspronkelijke werkgever in dienst is.
Tip!
Bestel het boekje “Arbeidsvoorwaarden (eenzijdig) wijzigen”. In dit zeer praktische boekje wordt stap voor stap uitgelegd hoe je als werkgever of HR-professional bepaalde arbeidsvoorwaarden (eenzijdig) kunt wijzigen. Voor meer informatie of direct bestellen klik hier.