Disfunctioneren mag niet het gevolg zijn van ziekte, arbeidsomstandigheden of gebrek aan scholing

Er kunnen bijzondere omstandigheden zijn waardoor een werknemer (tijdelijk) onvoldoende functioneert. Als deze omstandigheden het gevolg zijn van een ziekte of gebrek van de werknemer, van onvoldoende zorg voor de scholing of de arbeidsomstandigheden van de werknemer, dan zal de rechter een ontslagverzoek op grond van disfunctioneren afwijzen.

Als er sprake is van een ziekte of gebrek van de werknemer en deze ziekte of dit gebrek is er de oorzaak van dat de werknemer ondermaats presteert, dan kan een eventueel ontslag niet gebaseerd worden op disfunctioneren. Er zal dan mogelijk aanleiding zijn voor een ontslag op basis van langdurige arbeidsongeschiktheid.

Ook zal ontslag wegens disfunctioneren niet mogelijk zijn als het ondermaatse presteren van de werknemer het gevolg is van onvoldoende zorg van de werkgever voor de arbeidsomstandigheden en/of de scholing van de werknemer.

Een werkgever heeft de wettelijke plicht om ervoor te zorgen dat een werknemer de scholing krijgt die noodzakelijk is voor de uitoefening van zijn eigen functie, of eventueel van een andere passende functie. Een werkgever is verder verplicht om deze scholingskosten, in eerste instantie, ook voor eigen rekening te nemen. Wel mag de werkgever in een studieovereenkomst met de werknemer afspreken dat de werknemer (een deel van) deze kosten moet terugbetalen als hij de studie of opleiding niet afmaakt of als hij besluit binnen een bepaalde periode na het afronden van de studie of opleiding ergens anders te gaan werken.

Tip!

Bestel het boekje “De disfunctionerende werknemer”. Dit boekje geeft op een praktische manier inzicht in alle facetten rondom het onderwerp disfunctioneren. Door de vele praktijkvoorbeelden krijg je daarnaast een goed beeld hoe een rechter tegen bepaalde situaties aankijkt. Voor meer informatie of om dit boekje direct te bestellen klik je hier.

Gebruik de Ontslagchecker

Wil je weten of je op grond van disfunctioneren ontslagen kunt worden? Gebruik dan de Ontslagchecker, een online tool waarmee je binnen enkele minuten kunt bepalen of ontslag wel of niet mogelijk is.

Heb je een vraag over disfunctioneren of wil je je eigen situatie voorleggen aan een arbeidsrechtspecialist? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 030 – 23 10 888 of per mail via info@vangelderen.nl.

gerelateerde artikelen:

Wat moet een werkgever doen als de werknemer niet wil meewerken aan een verbetertraject?

Het komt regelmatig voor dat de werknemer in kwestie het niet eens is met de door de werkgever geuite kritiek op het [...]

Lees meer

Moet een verbetertraject SMART zijn?

Een belangrijk onderdeel van het verbeterplan is de ondersteuning die u de werknemer biedt gericht op een verbetering van het [...]

Lees meer