Heb ik altijd een advocaat nodig bij een arbeidsgeschil?

Een gespecialiseerde advocaat is niet alleen precies op de hoogte van de juridische spelregels die van toepassing zijn op uw situatie, maar weet ook als geen ander welke argumenten hij maximaal kan en moet benutten om tot een optimaal resultaat te komen.

Advocaat onderhandelt en adviseert

Er wordt nogal eens gedacht dat een advocaat alleen ingeschakeld moet worden als er sprake is van een gerechtelijke procedure, maar dat is een misverstand. De meeste arbeidsrechtadvocaten houden zich hoofdzakelijk bezig met het zo goed mogelijk uitonderhandelen van uw belangen. Een goede advocaat zal samen met u een strategie bepalen om tot het maximale resultaat te komen. Daarbij geldt bovendien vaak de regel: hoe eerder u een advocaat inschakelt, hoe groter zijn of haar invloed is op het eindresultaat.

Wat is het verschil tussen een advocaat en een jurist?

Iedereen die een universitaire studie Rechtsgeleerdheid heeft afgerond mag zich jurist noemen. Vanaf dat moment mag hij of zij de titel “meester in de rechten” (afgekort met mr.) voeren. Als een jurist ervoor kiest om zich vervolgens als advocaat te laten beëdigen, mag hij zich ook advocaat noemen. Hij of zij zal dan gedurende drie jaar onder leiding van een ervaren advocaat een stageperiode moeten doorlopen.

Elke advocaat in Nederland is verplicht lid van de Nederlandse Orde van Advocaten en moet zich aan een aantal strikte beroepsregels houden. Doet hij dat niet, dan kan hij door de tuchtrechter veroordeeld worden. Ook moeten advocaten zich elk jaar laten bijscholen.

Advocaat of jurist?

Veel belangrijker dan de vraag of u bij een arbeidsgeschil een advocaat of jurist nodig heeft, is de vraag of uw juridisch adviseur gespecialiseerd is in het arbeidsrecht en (veel) ervaring heeft in de behandeling van arbeidszaken. Neem eerst eens vrijblijvend contact op met de juridisch adviseur van uw keuze en vraag hem of haar naar een eerste inschatting van uw zaak.

Alle advocaten en juristen die aan Van Gelderen Arbeidsrechtsadvocaten verbonden zijn, houden zich alleen bezig met het arbeidsrecht. Zij zijn dagelijks in de weer met de meest uiteenlopende arbeidskwesties. Als kantoor behandelen wij honderden arbeidszaken per jaar. Leg uw situatie gerust eens aan ons voor of lees wat klanten over ons zeggen.

gerelateerde artikelen:

Wat doet een arbeidsrechtadvocaat?

Een goede arbeidsrechtadvocaat of jurist zal zich maximaal inspannen om uw werkgerelateerde kwestie zo goed mogelijk op te [...]

Lees meer

Hoe vind ik een goede advocaat?

Een onmogelijke opgave? Zeker niet. Er zijn in Nederland ongeveer 17.000 advocaten dus er is keuze genoeg. Maar hoe begint u [...]

Lees meer