Zieke werknemer en reorganisatie

Als er sprake is van een reorganisatie kan de werkgever eigenlijk geen afscheid nemen van een zieke werknemer, ook niet als deze werknemer op basis van het afspiegelingsbeginsel voor ontslag geselecteerd zou moeten worden.

Het opzegverbod tijdens ziekte zorgt er dan voor dat je het dienstverband van deze zieke werknemer niet kunt opzeggen voordat hij volledig hersteld is of de arbeidsongeschiktheid twee jaar geduurd heeft.

Op de regel dat het UWV geen ontslagvergunning afgeeft als de werknemer in kwestie ziek is, geldt een uitzondering voor de zieke werknemer die naar verwachting op korte termijn herstelt. Als je aan de hand van een verklaring van de bedrijfsarts kunt aantonen dat de werknemer waarschijnlijk binnen vier weken nadat het UWV een ontslagvergunning afgeeft, hersteld zal zijn, kan het UWV wel een ontslagvergunning afgeven. Maar let op, je kunt pas tot opzegging van de arbeidsovereenkomst overgaan als de werknemer ook daadwerkelijk hersteld is.

In het algemeen moet je er dus rekening mee houden dat je een langdurig zieke werknemer in het kader van een bedrijfseconomische reden niet kunt ontslaan. Dit betekent dat je in plaats van deze zieke werknemer een andere werknemer (de eerstvolgende op grond van het afspiegelingsbeginsel) voor ontslag zult moeten voordragen.

Tip!

Bestel het boekje “De zieke werknemer”. Met dit boekje wordt je als werkgever of HR-professional stap voor stap begeleid bij alle onderdelen van het re-integratieproces en worden alle arbeidsrechtelijke spelregels op een begrijpelijke wijze uitgelegd. Voor meer informatie of direct bestellen klik hier.

gerelateerde artikelen:

Ontslag van een zieke werknemer

Een zieke werknemer ontslaan is meestal niet eenvoudig en dat heeft ermee te maken dat een zieke werknemer (gedurende twee [...]

Lees meer

Uitzonderingen op het opzegverbod tijdens ziekte

Op de hoofdregel dat de arbeidsovereenkomst van een zieke werknemer gedurende twee jaar niet mag worden opgezegd gelden vier [...]

Lees meer