Eenzijdig wijzigingsbeding

Als een werkgever tevergeefs geprobeerd heeft om de werknemer te laten instemmen met een wijziging van een bepaalde arbeidsvoorwaarde, zal de werkgever moeten nagaan of er een mogelijkheid is om de wijziging eenzijdig door te voeren.

Het eenzijdig wijzigen van arbeidsvoorwaarden kan in feite op twee manieren:

Definitie eenzijdig wijzigingsbeding

Een eenzijdig wijzigingsbeding is een bepaling, meestal opgenomen in de individuele arbeidsovereenkomst, waarmee de werkgever zich het recht voorbehoudt om zonder instemming van de werknemer een of meerdere arbeidsvoorwaarden te wijzigen.

Een eenzijdig wijzigingsbeding kan volgens de Hoge Raad ook opgenomen worden in een personeelshandboek. In dat geval is het wel van belang dat in de arbeidsovereenkomst van de werknemer wordt verwezen naar dit handboek en dat de werknemer ook met de inhoud van dit handboek heeft ingestemd.

Voorbeeld eenzijdig wijzigingsbeding

Een voorbeeld van een eenzijdig wijzigingsbeding kun je hier downloaden.

Het eenzijdig wijzigingsbeding lijkt voor een werkgever een ideale bepaling. Elke keer als je de noodzaak ziet om een bepaalde arbeidsvoorwaarde aan te passen, beroep je je op dit eenzijdig wijzigingsbeding. Helaas. Zo werkt het niet. De wetgever heeft het gebruik van het eenzijdig wijzigingsbeding aan een aantal strikte voorwaarden verbonden. Alleen als aan deze voorwaarden voldaan is, kun je als werkgever van dit beding gebruik maken.

Tip!

Bestel het boekje “Arbeidsvoorwaarden (eenzijdig) wijzigen”. In dit zeer praktische boekje wordt stap voor stap uitgelegd hoe je als werkgever of HR-professional bepaalde arbeidsvoorwaarden (eenzijdig) kunt wijzigen. Voor meer informatie of direct bestellen klik hier.

 

gerelateerde artikelen:

Eenzijdig wijzigingsbeding: de ondernemingsraad (deel II)

Hoewel het duidelijk is dat instemming van de ondernemingsraad een krachtig argument voor de werkgever is om de gewenste [...]

Lees meer

Eenzijdig wijzigingsbeding: de ondernemingsraad (deel I)

Als een rechter moet beoordelen of de werkgever een zwaarwichtig belang heeft bij de gewenste wijziging van de betreffende [...]

Lees meer