‘Lichte’ overtreding van gedragsregels kan toch tot ontslag leiden

Als een werkgever bepaalde gedragsregels eenmaal op papier gezet heeft en daarbij duidelijk heeft gemaakt dat ook bij een relatief ‘klein vergrijp’ een zware sanctie zal volgen, dan zal zelfs bij een lichte overtreding ontslag gerechtvaardigd zijn.

Het is dan wel belangrijk dat je als werkgever kunt aantonen dat je de betreffende sanctie ook consequent toepast.

Rechtspraak

Zo mocht een medewerkster van een supermarkt volgens de kantonrechter in Utrecht ontslagen worden omdat zij in strijd met de huisregels van diverse gebakproducten zou hebben gesnoept. En ook de werknemer van het warenhuis dat bij een uitverkoop tegen de nadrukkelijke instructie van de werkgever in meer afgeprijsde kledingstukken mee naar huis nam dan was toegestaan, mocht op staande voet ontslagen worden. In deze zaak woog voor de rechter zwaar mee dat de werkgever strenge huisregels hanteerde waarin verwoord stond dat er bij diefstal of verduistering altijd ontslag op staande voet zou volgen.

Tip!

Bestel het boekje “Arbeidsvoorwaarden (eenzijdig) wijzigen”. In dit zeer praktische boekje wordt stap voor stap uitgelegd hoe je als werkgever of HR-professional bepaalde arbeidsvoorwaarden (eenzijdig) kunt wijzigen. Voor meer informatie of direct bestellen klik hier.

gerelateerde artikelen:

Leg voorschriften en instructies schriftelijk vast!

Als een werkgever gebruik wil maken van zijn wettelijke instructierecht en bepaalde voorschriften of verboden wil uitvaardigen [...]

Lees meer

Instructierecht, kledingvoorschriften en vrijheid van godsdienst

Een vaak gevoelig onderwerp is de vraag of je als werkgever van je werknemers mag verlangen dat zij zich niet zichtbaar [...]

Lees meer